Groningen Sport Revalidatie

FAI ( Femoroacetabular Impingement Syndroom)

Schietende pijn bij specifieke sportbewegingen.

FAI klachten zijn vaak pijnklachten die door de sporter in de liesregio worden gevoeld. Herkenbaar zijn pijnklachten bij snel wenden en keren, maken van een uitvalspas en reiken naar de bal terwijl je op één been staat.
Naast de zeurende pijn is er ook de schietende pijn veroorzaakt door de kop en de kom van het heupgewricht.
Ook kan er afname van bewegen in de heup ontstaan en zelfs doorzakverschijnselen op basis van pijnprovocatie.
Deze klachten zien we vooral bij jongere sporters tussen de 25 en 40 jaar.

Naast een gedegen lichamelijk onderzoek zal er ook een röntgenfoto gemaakt moeten worden.

Overzicht

Bij beweging in het heupgewricht kan het kapsel tussen kop en kom worden ingeklemd waarbij er een pijnprovocatie ontstaat. Mocht de heupkom een haakvorming hebben dan noemen we het een pincher impingement. Bij een verdikking op het bovenbeen bot wordt het een cam impingement.

Hoe eerder heupimpingement (FAI) wordt geconstateerd, hoe beter. Heupimpingement in een vroeg stadium is echter moeilijk te constateren.
Pijnklachten kunnnen worden veroorzaakt door verschillende redenen, dus verder onderzoek is noodzakelijk.
Met behulp van een röntgenfoto, MRI of CT scan wordt er naar de vormafwijkingen van het heupgewricht gekeken.

Symptomen

Cam-impingement wordt vooral bij actieve mannen tussen de 20 en 30 jaar opgemerkt. Een Pincer-impingement komt vooral voor bij vrouwen tussen de 30 en 40 jaar. De typische klachten zijn activiteitsgebonden en presenteren zich als stekende pijn in de liesregio. De beweeglijkheid van de heup kan met de tijd afnemen en er kan sprake zijn van een blokkering van de heup.
Typische activiteiten die pijnlijk zijn, denk bijvoorbeeld aan het in- en uitstappen van de auto of het aantrekken van schoenen.

Onderzoek

Vaak is het een jonge en actieve patiënt met pijn in de lies bij het sporten. Wij laten de patiënt altijd de sport specifieke bewegingen uitvoeren om de klacht op te wekken.
Vaak is dit al richtinggevend voor de afwijking. Verder gaan we de heup specifiek onderzoeken tijdens het lichamelijk onderzoek. Naast het basis onderzoek gebruiken we de specifieke testen zoals: FADIR, FABER, en de postero inferieur impingementtest.
Daarnaast vergelijken we de mobiliteit van de heup met de niet aangedane zijde. Voor verder onderzoek verwijzen we de patiënt naar de orthopeed.

Behandeling

Onze behandeling wordt bepaald aan de hand van de ernst van de klachten. In overleg verwijzen we naar de orthopeed. Ten eerste om de diagnose te bevestigen. Wij starten alvast een pre-operatief programma om de stabiliteit, coördinatie en kracht te verbeteren. Verder geven we adviezen om de pijn te verlichten en om in beweging te blijven. Na de operatie stellen we een behandeltraject op met als doel weer optimaal te kunnen sporten/ bewegen.

Er kan ook gezamenlijk worden besloten om een langdurig conservatief behandeltraject te volgen om uiteindelijk weer verantwoord te gaan sporten. Mocht dit niet lukken dan kan er altijd nog een operatie worden overwogen. Of er wordt een sport geadviseerd die minder klachten veroorzaakt.

Tips

Maak een afspraak bij Roelof Boekema die een masterclass heup klachten bij sporters heeft gevolgd.

Groningen Sportrevalidatie / Sportfysiotherapie praktijk