Groeipijn klachten aan de enkel en de knie.

Gepubliceerd op vr 01 jan 2016 20:45:07 CET

Als Groningen Sport Revalidatie zien wij zeer regelmatig jongeren met groei gerelateerde klachten aan het bewegingsapparaat.
Vaak gaat het om onschuldige klachten van tijdelijke aard, waarbij wij u goed kunnen adviseren omtrent de sportbeoefening.
Van groot belang is dat er een juiste diagnose wordt gesteld. Bij jongeren die intensief sporten en in de groei zijn ontstaan soms klachten die samenhangen met een verstoord evenwicht tussen belasting en belastbaarheid.

Deze blessures lijken vaker voor te komen bij getalenteerde sporters, waardoor het ook voor de toekomstige (top)sportcarrière van het kind van groot belang is dat deze klachten adequaat worden behandeld. Wanneer er niet tijdig en adequaat wordt ingegrepen kunnen deze aandoeningen ernstige gevolgen hebben voor de groei.

Bekend zijn de klachten aan de enkel (M Sever).
De groei van het skelet gaat sneller dan de lengte toename van de spieren en pezen.
Hierdoor krijgen de groeischijven meer trekkrachten te verduren wat kan resulteren in pijnklachten aan de achterzijde van de hak of aan de onderzijde van de knieschijf.
Na de groeispurt neemt ook de spierkracht in een korte periode enorm toe, hierdoor ontstaat er ook meer belasting op het hakbot en de knieschijf.

Tijdens de groeispurt, het moment waarop de grootste lengtegroei optreedt, kunnen dergelijke pijnklachten ontstaan. Het syndroom van Sever zien we vooral rond het 11e jaar.

Bekend zijn de klachten aan de knie ( Sinding Larsen Johansson en Osgood Schlatter).
Hierdoor krijgen de groeischijven meer trekkrachten te verduren wat kan resulteren in pijnklachten aan de onderzijde van de knieschijf.
Na de groeispurt neemt ook de spierkracht in een korte periode enorm toe, hierdoor ontstaat er ook meer belasting op de knieschijf.

Sinding Larsen Johansson: Deze klacht ziet men vaak in de leeftijd van 10 tm 13 jaar en er is pijn aan de onderzijde van de knieschijf. Schieten, aanzetten, springen en landen provoceren de klachten. 
Het langdurig springen op een grote trampoline kan de klachten ook oproepen.

Osgood Schlatter: Hierbij is er een drukpijnlijke zwelling ter hoogte van de aanhechting van de kniepees op het onderbeen. Sprinten, traplopen, hurken en op de knieen zitten provoceren pijn aan de knie. Deze ontstaat vooral tijdens de groei en de klachten kunnen een aantal maanden aanhouden.
We zien deze klachten bij jongens tussen de 12-17 jaar en bij meisjes tussen de 8-15 jaar.

In overleg met de trainer / gymleraar zal in ieder geval de impact van de prikkelende activiteiten beperkt moeten worden. Het soms overslaan van een training kan ook wenselijk zijn.   

Voor verdere informatie verwijs ik u naar onze website www.groningensportrevalidatie.nl
zie aandoeningen enkel en knie en u kunt bij vragen ook altijd contact met ons opnemen.

Roelof Boekema;              sportfysiotherapeut               06 29410851
Klaver Jan Middelweerd;  sportfysiotherapeut               06 50637498

Groningen Sportrevalidatie / Sportfysiotherapie praktijk