Groningen Sport Revalidatie

Mediaal Tibia Stress Syndroom (scheenbeen vlies ontsteking)

Deze blessure zien we regelmatig bij militairen, hardlopers en sporters die veel moeten springen.
Van alle hardloopblessures is ongeveer 15% een MTSS. Tegenwoordig spreken we niet meer van "shin splints / scheenbeen vlies ontsteking" maar van mediaal tibia stress syndroom.
Bij deze aandoening speelt de statiek van de onderste extremiteiten een grote rol en met name de stand van de voeten.
Vrouwen hebben een grotere kans op MTSS dan mannen.

"Dhr. Roelof Boekema heeft mij uitermate professioneel behandeld. Mijn klachten serieus genomen. Mijn zorgen over mijn blessure(s) weggenomen door behandelingen en gesprekken. Roelof neemt de tijd. Behandelt mij niet als nummer. Waar nodig ben ik doorverwezen."

Overzicht

Bij MTSS speelt met name de m.soleus (kuitspier) een grote rol. Deze spier zorgt voor grote trekkrachten aan de binnen- achterzijde van het scheenbeen (tibia). Door repeterende bewegingen en krachtig moeten aanspannen bij (bv marsen, hardlopen, springen) kunnen er kleine botafwijkingen optreden aan het scheenbeen die pijn kunnen veroorzaken. De klachten ontstaan meestal geleidelijk en kunnen tijdens activiteiten verdwijnen en aan het einde van de training weer erger worden. Na afloop van de activiteiten is de pijn weer weg.

Uit onderzoek blijkt dat er grote evidentie is voor twee intrinsieke risicofactoren:
overpronatie van de voeten en het vrouwelijk geslacht.

Andere intrinsieke factoren zijn:
- zwakte van de onderbeenspieren
- hypertonie van de kuitspieren
- een vergrote BMI
- een vergrote beweeglijkheid van de enkel
- een lage fysieke fitheid
- roken

Symptomen

MTSS kan ontstaan door:
- overpronatie (naar binnen zakken) van de voet
- te snel te zwaar gaan trainen
- grotere belasting terwijl men dit niet gewend is 
- bij de sportopleiding op verschillende ondergronden en met verschillend schoeisel moeten sporten.
- o stand van de onderbenen
- hardlopen op oneffen of harde ondergrond
- verandering van schoeisel
- hardlopers die altijd aan dezelfde kant van de weg lopen

Door het inzakken van de voet treedt er bij verlenging van de spier rek en trek aan het onderbeen en ontstaan er kleine botafwijkingen die pijn kunnen geven.
Verminderde rompstabiliteit geeft ook eerder klachten aan de onderste extremiteiten.

Onderzoek

Naast een lichamelijk onderzoek van de heup, knie en de enkel, laten we ook de specifieke sportactiviteit uitvoeren.
Tijdens het springen en hardlopen letten we specifiek op de plaatsing van de voeten en de uitvoering. De pijn is vaak te provoceren bij het uitvoeren van deze testen. De pijn wordt vaak beschreven als vaag en is meestal diffuus. Nachtpijn en pijn bij percussie zijn niet aanwezig. Wanneer de ernst van de MTSS toeneemt, zijn de symptomen ook in rust aanwezig.
Verder proberen we de verschillende andere aandoeningen aan het onderbeen uit te sluiten zoals (o.a. loge syndroom, stress fractuur of een zenuwprobleem).
Bij palpatie is er pijn aan de posteromediale zijde van de tibia over een lengte van minimaal vijf centimeter.
Soms verwijzen we ook door naar een sportarts voor aanvullende diagnostiek.

Behandeling

Rust Roest!

Veelal wordt gekozen om enige tijd rust te nemen. Helaas bij aanvang van de sportactiviteiten komen de klachten weer opzetten.
Belangrijk is om corrigerende zolen te gaan gebruiken en om de lokale belastbaarheid van het weefsel te verhogen. Veel factoren zouden een rol kunnen spelen bij het ontstaan van de klacht, maar welke factoren in welke mate invloed heeft is nog niet bekend.

GSR richt zich vooral op het geleidelijk opbouwen van de belasting, waardoor botafbraak geremd en botaanmaak gestimuleerd wordt. De behandeling wordt gestart met gedoseerde rust. De beweeglijkheid van de verschillende gewrichten wordt geoptimaliseerd en er wordt gestart met krachttraining. Verder maken we gebruik van de speedfoot ladder om het voetenwerk / coordinatie te verbeteren. Stapsgewijs wordt de belasting opgevoerd van wandelen naar joggen naar hardlopen, zodat de belasting van het bot kan toenemen.

Tips / preventie

Voorwaarde om intensiever te gaan bewegen dienen te zijn:

*krachtige kuitspieren, hoog uithoudingsvermogen, juiste gewicht, juiste schoeisel en een goed getraind spierrompcorset.

*training met de speedfoot ladder.

 

Groningen Sportrevalidatie / Sportfysiotherapie praktijk