Jumpers knee

De Jumper’s Knee (springersknie; patellar tendinopathy) is een veel voorkomende knieblessure bij sporters die regelmatig te maken hebben met sprongbelasting. Door overbelasting raakt de knieschijfpees geïrriteerd en dit veroorzaakt pijn tijdens en na het sport.

(excentrisch trainen)

Overzicht

Tegenwoordig zijn er nieuwe inzichten bij deze peesaandoening.
Er zijn geen tekenen van onsteking aanwezig maar er is een degeneratie van peesweefsel vastgesteld.
De therapie richt zich daarom ook op het versterken van verzwakt peesweefsel. De belasting en belastbaarheid van het weefsel moet meer met elkaar in balans worden. Er wordt niet alleen meer peesweefsel aangemaakt het wordt ook sterker gemaakt.

Symptomen

Symptomen

Welke klachten worden ervaren aan de patella?

Pijn is de grootste stoornis die wordt ervaren. De pijn wordt verergerd door activiteiten zoals springen / landen en schieten, fietsen en traplopen. Vooral bij de volgende takken van sport, hardlopen, volleybal, basketbal, voetbal, fietsen ervaren ze een pijnklacht.

Diagnose

Hoe stellen wij de diagnose?

Om de diagnose te stellen vragen wij u te vertellen wat uw klachten zijn en hoe ze zijn ontstaan. Daarnaast doen we een lichamelijk onderzoek:

- Beoordelen de statiek van de heup, knie en enkel

- Beoordelen van de beweeglijkheid van de patella.

- Beoordelen we de werking en de kracht van de bovenbeenspieren en bilspieren

- Beoordelen we de uitvoering van 1 benige squat

- Beoordelen we het springen en landen

- palperen we de patella aan de onderzijde

- bepalen de pijn volgens de VAS schaal

- bepalen het actviteiten niveau volgens de VISA score

En onderzoeken we het gehele kniegewricht op mogelijke andere oorzaken van uw klachtenpatroon.

Mochten we nog meer informatie nodig hebben dan verwijzen we u naar uw huisarts of sportarts / orthopeed voor verdere diagnostiek.

Behandeling

Wat kunnen wij voor u doen?

Een actieve benadering in onze praktijk

Als therapie gaat u 12 weken een excentrisch trainingsprogramma thuis uitvoeren. U krijgt van ons een decline board in bruikleen. Bij ons in de praktijk gaat u werken aan uw kracht, stabiliteit, coordinatie.
We gaan het springen en landen trainen en het voetenwerk verbeteren middels de speedfoot ladder. Na een aantal weken gaat u weer starten met uw sportactiviteiten. Na 12 weken is de pees sterker en slanker geworden en kan er mogelijk zonder pijn klachten weer volop worden gesport.

Afspraak maken

Tips