Groningen Sport Revalidatie

Heup artrose

Oefentherapie bij artrose aan heup of knie in de basisverzekering!

Per 1 januari 2018 worden de eerste 12 behandelingen oefentherapie bij artrose aan heup of knie vanuit de basisverzekering vergoed.

Praktisch

  • De aanspraak van 12 behandelingen artrose ten laste van de basisverzekering geldt voor een periode van 12 maanden, ongeacht het aangedane gewricht (heup/knie) en ongeacht de aangedane zijde (links/rechts).
  • Als er na verloop van dat jaar een nieuwe indicatie ontstaat (nieuwe episode), is er weer een nieuwe aanspraak op 12 behandelingen fysiotherapie/oefentherapie.
  • Omdat de 12 behandelingen vanuit de basisverzekering worden vergoed, vallen ze hiermee onder het eigen risico van de verzekerde.
  • Zorgverzekeraars kunnen in hun polisvoorwaarden toch om een verwijzing van de arts vragen.
  • In de meeste gevallen kan, als na 12 behandelingen het behandeldoel nog niet is bereikt, op de aanvullende verzekering van de patiënt worden doorbehandeld.

Ervaring

Groningen Sport Revalidatie heeft jarenlange ervaring met een specifiek trainingsprogramma om artrose patiënten gerichter te behandelen.Onze aanpak zorgt voor pijnafname, meer spierkracht, verbeterde coördinatie en een groter uithoudingsvermogen.Wij helpen u weer te bewegen of te sporten met meer plezier!

Er zijn verschillende factoren die de belasting bij de heup beinvloeden zoals het lichaamsgewicht, het zwaartepunt en de hoek tussen de femurhals-en de schacht.
Bij het staan op 2 benen is er bijna geen spierkracht nodig om de balans van het lichaam te verzorgen. Bij het staan op 1 been wordt het opgetilde been deel van het lichaamsgewicht dat de heup moet dragen, dit vergt veel spierkracht.
De spieren moeten dan 4x het lichaamsgewicht dragen. Bij een verminderde kracht en / of andere stand van kop /kom ontstaat er een compressiekracht op het kraakbeen.
Het gebruik van een stok aan de gezonde zijde geeft dan 40% reductie van belasting. Gewichtsreductie in het algemeen kan ook zorgen voor een reductie van de inwerkende krachten.

Overzicht

Artrose is de meest voorkomende oorzaak van musculoskeletale pijnklachten en komt het meest voor in de heup,hand, voet en knie. Deze gewrichtsaandoening kenmerkt zich door progressief toenemende gewrichtspijn, stijfheid en bewegingsbeperking. Het is een aandoening van zowel het kraakbeen, het synovium als het kapsel. Het kraakbeen op de heupkop en van de kom zal langzaam verdunnen en geeft een verdikking van het heupkapsel. Ook zal het leiden tot verdere aanmaak van het synovium. Artrose hoeft niet altijd klachten te veroorzaken. Er is dan ook een duidelijke discrepantie tussen radiologische afwijkingen en de klinische verschijnselen anderzijds.

Symptomen

De symptomen kunnen bestaan uit:

pijn lopen / manken
pijn in de lies
pijn tot de knie
startpijn in de lies
pijn bij interne rotatie
pijn bij diepe flexie heup

Het belangrijkste symptoom is de pijn na gebruik van het gewricht en die vermindert in rust. De pijn is zeurend van karakter. Ochtendstijfheid en startpijn komen ook frequent voor en zijn vaak kortdurend. In het chronische stadium is er ook nachtelijke pijn.
Pijn die gelokaliseerd is ter hoogte van de bil en/of uitstraling tot onder de knie wijzen dan eerder op een aandoening van de onderrug. 

Onderzoek

Wij voeren het onderzoek uit op een systematische manier om tot een goede diagnose te komen.
In stand kijken we naar de lichaamshouding en voeren we een trendelenburg test uit en beoordelen het gangpatroon.
In ruglig beoordelen we de beweeglijkheid van de heup met behulp van een aantal specifieke testen en palperen we specifieke weefselstructuren.
In zijlig voeren we nog een aantal testen uit zo ook in buiklig.
Bij sporters laten we de specifieke sportactiviteiten uitvoeren die klachten veroorzaken. Verder kijken we naar de kracht van de spieren rondom het heupgewricht en doen we een neurologisch onderzoek.
Bij een intra-articulaire aandoening is er een typische pijn in de lies die soms uitstraalt naar de knie.
Verder moet een rontgenfoto, een staande voor achterwaartse opname, de artrose van de heup aantonen.

Behandeling

Onze conservatieve behandeling richt zich voornamelijk op het sterker maken van het spierweefsel rondom de heup(en). Verder wordt de stabiliteit van de romp en het heupgewricht getraind. En wordt de beweeglijkheid van de heup geoefend.

Deze trainingen zorgen doorgaans voor een afname van de pijn en een toename van de kracht en meer mobiliteit. Mocht er geen verbetering optreden dan is de patient in ieder geval goed getraind om de heupoperatie te ondergaan en kan er ook weer snel met de revalidatie na de operatie worden gestart. Studies hebben aangetoond dat het post-operatief herstel beter is als er preoperatief geoefend wordt.

Bij een operatie zijn er meerdere mogelijkheden om een nieuwe heup te plaatsen.
De volgende benaderingen zijn bekend: anterolateraal ( +weinig luxaties), posterieur (-meer luxaties), anterieur ( -bij een te hoog BMI niet mogelijk).

Onze behandeling post -operatie bestaat uit:
- het beweeglijker maken van het kapsel om contracturen te voorkomen
- het sterker maken van de heupstabilisatoren
- het verbeteren van het gangpatroon en met name het versterken van de bilmusculatuur
- in gesloten keten starten met krachttraining
- het in fases oefenen van het traplopen
- veel aandacht besteden aan de rompstabiliteit
- het laten uitvoeren van balansoefeningen

Tips / preventie

Steeds vaker wordt aangeraden om een periode preoperatief te gaan trainen bij de sportfysiotherapeut. Bekend is dat personen die vooraf de operatie fysiek sterker en fitter zijn een sneller herstel hebben tijdens de revalidatie. Binnnen onze praktijk starten we met het verstrekken van informatie en het starten van gerichte oefeningen die na afloop van de operatie moeten worden uitgevoerd.Ook gaan we het lopen met krukken oefenen. En de transfers zoals het uit bed komen, gaan zitten etc.

Groningen Sportrevalidatie / Sportfysiotherapie praktijk