Tennis elleboog

Klachten aan de buitenzijde van de elleboog kunnen bij iedereen voorkomen.

Slechts 5% van de mensen met een tenniselleboog tennist daadwerkelijk.
Bij de tennisser kunnen deze klachten ontstaan door bv een verkeerde grip in combinatie met een verkeerde tennisslag van de backhand en / of de service.
Met name een onjuist gebruik van de pols die stabiel dient te zijn tijdens de uitvoering van de slag, geeft een rek op de spiergroepen met de bekende pijn provocatie.

In het dagelijks leven kan het ook ontstaan door bv eenzijdig en overmatig gebruik van de elleboog, nekklachten die uitstralen naar de elleboog en zelfs een ontstoken kies kan voor pijnklachten zorgen.
Boven de 35 jaar zien we vooral degeneratief letsel van de spiergroepen in combinatie met een vertraagd herstel na inspanning.
Verminderde lokale belastbaarheid van de spieren met mogelijk ook een te hoge druk op zenuw zorgen ook zeer vaak voor de bekende klachten

Overzicht

Vroeger werd deze aandoening laterale epicondylitis genoemd (tennis elleboog).
Tegenwoordig weten we door talrijke studies dat er geen aanwezigheid is van inflammatoire cellen bij deze aandoening.
Laterale epicondylalgia zou een betere term zijn.
De klacht is over het algemeen een felle stekende pijn aan de laterale zijde van de elleboog met krachtsverlies en meestal verergerd door vastpakken, grijpen en heffen tijdens activiteiten.
Het syndroom komt het meest voor (35-64% van alle gevallen) bij werkzaamheden waarbij veel herhaling van handmatige taken moet worden verricht. En bij sportactiviteiten met repeterende bewegingen, zoals tennis.
De aandoening treedt op tussen de leeftijd van 35 en 50 en is meestal aan de dominante arm. Bij de aanhechting op de buitenzijde van de elleboog zien we degeneratie van de strekspieren.

Symptomen

Het belangrijkste verschijnsel is de pijn die ontstaat aan de buitenste elleboogknobbel tijdens het gebruik van de elleboog, zoals bij werken of sporten. De pijn kan uitstralen in de onderarm en daarnaast kan er een bepaalde stijfheid gevoeld worden.

Onderzoek

Het onderzoek bestaat altijd uit:

een gedegen lichamelijk onderzoek van pols, elleboog, schouder en nek.

spierkrachttest van de onderarmspieren.

techiekanalyse van de provocerende beweging tijdens het sport of bij een andere activiteit.

Behandeling

Oefentherapie / gerichte krachttraining

Onze oefentherapie is effectiever is dan massagetherapie. We kiezen dan ook altijd voor een actieve aanpak.

De oefentherapie bestaat uit het verhogen van de lokale belastbaarheid, het optimaal laten bewegen van de pols, elleboog, schouder en nek.
Met behulp van gerichte krachttraining (excentrisch en concentrisch) en gedragsgeoriënteerde therapie helpen wij u om de arm weer optimaal te belasten.

Onze behandeling zal altijd bestaan uit individuele therapie met gerichte techniek (sport ) aanwijzingen om een zo duurzaam mogelijk effectief te verkrijgen. 
Aangezien we jarenlange ervaring hebben met tennistraining en onze begeleiding van bovenhandse sporters zijn we hiertoe goed in staat.

Tips / preventie

Schaf na een aantal jaren weer een nieuw racket aan, ivm stijfheid van het frame.

Laat je racket altijd opnieuw bespannen voor aanvang van het nieuwe seizoen.

Speel niet te lang door met oude ballen en kijk uit met drukloze ballen.

Een te dikke grip of juist een te dunne grip zorgt voor meer knijpen wat een drukverhoging geeft thv de laterale zijde van de elleboog.

excentrisch trainen geeft een verbetering van de spierkracht en een betere stabiliteit van de elleboog.

 Voor meer tips bel ons gerust op: 06 29410851